Followers

Saturday, August 6, 2011

Ukur

When I listen, watch, observe, the kind of life style that my friends are living in. Apart of me feel so envious of them. Ada sesetengah tu ada rupa, pakai apa-apa pun mesti it'll look good on him. Ada tu pandai sangat, blaja jauh-jauh buatkan parents dia bangga amat. Some are so friendly, they can mingle with any random person who walks down the street. Yang paling hebat sekali, adala beberapa antara mereka memiliki segala-galanya. Rupa, budi bahasa, keimanan, harta dan bijak. 



Alangkah bestnya kalau kau boleh buat dan memiliki segala-galanya?

When I look at myself, sometimes I don't recognize myself anymore. I don't know who I am. 

Baikkah aku? 
kuatkah keimananku? 
Elokkah perlakuan aku dengan mak ayah? abang kakak?
Pandaikah aku untuk meneruskan perjalanan hidup?

I wish I can measure all of these. Kalaulah semua ni boleh diukur, at least I know where I stand. I know where I need to work hard on or where I'm slacking. Kalau semuanya boleh diukur, I think happiness can be achieved easily.


14 comments:

fadlisabri said...

wahh...seronoknye kalau dpt miliki sume tue~

tpi kan semua org x perfect~
setiap org ade kelemahan masing2 kan...=)~

semoga kite smua dpt tingkatkan kelemahan kita...insyallah~

James Alexander said...

deep down inside, kamu sendiri sudah tahu kemampuan dan kelemahan diri kamu sendiri...

untuk menjadi lebih baik atau tidak, you should decide for yourself...

lipoo said...

andai kita punyai apa yang insan lain punyai, apa lagi yg bisa dilihat pada kita?
setiap kita berbeza dan perbezaan itu membuatkan kita yakin dengan diri kita..
sayangi diri dan syukuri nikmatNya..
:)) chaiyok in ur life bro~

hikayat aku dan mereka said...

i dont think we ever can see how lucky we are... kita maybe rasa mcm kita tak good enough bila compare dgn org...

but, percayala... kita rasa mcm ni sbb kita tak mampu melihat diri sendiri... sbb someone out there, akan ada je org yg mahu menjadi kita... dan kita nak jadi org... org tu plak nak jadi org lain lg....

u get what i mean? ;)

t a u f i k said...

leave it to God. as long as u know ur do's and don'ts, im sure u'll be in d correct path.

Yunne Osman said...

totally, totally agreed with taufik. stick to your grounds and have faith in God and you'll be on the right track, always

Bob Merley said...

bila la nak ada apps utk ukur sume menda tu (=

Aiman Ariffin said...

Fadli: true but we cant use that as an excuse to slack off. hehe :)

Aiman Ariffin said...

James: really? do i really know deep down? sometimes you cant see it yourself.

Aiman Ariffin said...

Lipoo: those weakness of us sometimes are easier to be accepted rather than doing something to it. I wish it is easier said than done

Aiman Ariffin said...

Nur: yeah I get u what u mean :) So I guess its normal?

Aiman Ariffin said...

Taufik & Kak Nurul:

true but apart of me still believe in balancing my life to have an equality in everything. How good is good and how bad is bad. Sometimes I feel like im living in a life of contradictions. So many contradictions.

Aiman Ariffin said...

Bob: lol tunggu bila kita dah meninggal nanti. Nanti ada penimbang untuk ukur kebaikkan dan keburukkan

Aliph said...

i wonder which category i fall into? hahaha. btw aiman. so long i x comment to this blog ;-)