Followers

Friday, March 18, 2011

Tutup Buku


Hari ini aku berasa sungguh aneh sekali. Hanya berbekalkan dengan coffee, oats, sambil membaca isi hati di dalam blog masing-masing cukup untuk melukis senyuman di wajahku. It feels like a whole heavy chunk of useless weight lift off from my shoulder.

perfect morning :)
Mereka kata bila bercinta, jangan beri segala yang kau ada. Mereka kata bila bercinta, tarik diri sedikit untuk menjaga hati daripada terluka. Bagi aku, bila bercinta mengapa perlu simpan, mengapa perlu tarik diri, mengapa perlu sembunyikan sedangkan ia memang ada. Cinta datang dan pergi mengikut rasanya. Jadi janganlah bazirkan masa kau holding back when it is time to flower your love. If you spend your life hiding your heart, you may miss out on the little things that matter the most. Benar, mungkin suatu hari bila berakhirnya cinta itu, kita akan menderita. Bukankah itu risiko yang perlu diambil sebelum mengambil keputusan untuk bersama dengan seseorang? 

teruskan perjalanan
Aku mengaku, aku beri segala yang aku mampu dan bila berakhirnya cinta itu, aku sakit. Tetapi sejujurnya sedikit pun aku tidak kesal kerana aku tahu aku telah berikan yang terbaik dan jika dia sampai satu saat dimana dia tidak sudi menerima lagi, itu keputusan dia. Dulu aku selalu tertanya-tanya, mengapa aku di tinggalkan, silap langkah aku begitu terukkah sehingga manisnya hubungan bersama dilupakan?

Tetapi sekarang semua itu sudah tidak membawa pengertian bagiku. Tidak perlu memerahkan otak lagi. Tidak perlu risau menunggu lagi. Dia sudah tiada, dia sudah bersama dengan yang lain, apa yang dia mahukan sudah diperolehi. Itu sahaja yang aku perlu tahu.

Aku sudah mengambil keputusan untuk mengambil langkah seterusnya untuk meneruskan dan mempelajari apa itu makna kehidupan. Adakah kita akan bertemu lagi? Ntah. Sometimes there is no next time, no time-outs, no second chances, sometimes its now or never. 

"It's not about how big your mistake was in the past. It's about how big your guts to stand upright and be strong as now"

Aku belajar, sesudahnya tamat suatu cerita itu, kita harus tutup buku. In life, you gotta learn to get on to the next book if not, you're just gonna be stuck on the same old book. Jadi tunggu apa lagi? Tutup buku itu.

The book I'm currently reading now

16 comments:

Adibah Ishak said...

tapi kadang-kala walau aku cuba tutup buku itu masih saja aku ingat akan segala cerita di dalamnya.

Aiman Ariffin said...

Adibah: memang kerana itu mmg naluri kita sebagai manusia masih terasa sakit itu walau apa pun kita lakukan. Tetapi being hurt is something we cant stop from happening but being miserable is always OUR CHOICE.

iz said...

yea..tutup buku itu !

Aiman Ariffin said...

Iz: haha ye. Insyallah

Ruby Dane said...

cerita2 dulu dah tutup buku, tp cetita skrg ni, susah sikit. hurmmm.

Hidayah Sazali said...

A quote from Michael Cibenko - “One problem with gazing too frequently into the past is that we may turn around to find the future has run out on us.”

It's time to move on for a better chapter innit? Have Trust in Allah, truly there's a blessing in disguise beneath what has happened, so stay strong yeah ;D

Aiman Ariffin said...

Ruby: cerita sekarang senang je, if the love is still there, work to patch things up as hard as you can. No matter what the consequences will be.

Aiman Ariffin said...

Hidayah: You got my point. Close the book and see what other opportunities out there open for you. :)

thank you. I appreciate it

Shamsuddin Amin said...

x pe tutup buku...
simpan n jadikan panduan...
n semoga
ade buku baru yg akan terkandung
karya2 yg lebih baik
dari kesilapan buku lame...

epy n smile always...^^v

Aiman Ariffin said...

Amin: I like that! Thanx amin, insyallah, things will be better from now onwards :)

Qarl said...

something that is completely done, it will be a classic tale for the future dear.

thanks for dropping by to my so-blog-picisan.

great pics laa featured in your blog!

Ruby Dane said...

aiman, have you ever heard about an inpector calls before?

chekuduks bacee said...

tutup buku ok tutup~~ngeee

Aiman Ariffin said...

Qarl: yes, a once upon tale that remains nothing but a tale. Aww thanx bro. My friend is a really good photographer :)

Aiman Ariffin said...

Ruby: Inspector Calls? im afraid not. what is that?

Aiman Ariffin said...

Chekuduks: ehhhhhhh tutup! jgn tak tutup! haha